Contacter par formulaire

Contact
Contact
<< Back to news

Casa Batlló reopens its doors with the prominent presence of Kriskadecor

Published on 13-05-2021     |     Nouvelles et communiqués

After a long remodelling period, Casa Batlló reopens its doors to present Casa Batlló 10D Experience, the new one hundred percent immersive visit, which is ground-breaking and unique worldwide. An additional 2,000 m2 of never-seen-before itinerary provides a long list of novelties. The new vertical communication nucleus designed by Kengo Kuma stands out among them.

Just like Casa Batlló is a tribute to the light of the Mediterranean, the Kengo Kuma & associates project is an homage to Gaudí's use of light in this modernist building. In the Japanese architect’s own words, "it travels from the rooftop’s bright sky to the dark depths of the coal bunkers." His intervention speaks of it, but in an abstract way, free from the colours of the house, its materials, and its historical dimension.

164,000 meters of Kriskadecor chain adorn the atrium, the new staircase that connects the eight floors and the coal bunkers. According to Kengo Kuma, “we have imagined this space dressed in aluminium link curtains, which with their meticulous materiality catch the light, as if they were fishing nets, and show it to us in all its forms: brightness, silhouettes, shadows... This way, by omitting the use of any other materials, and erasing the presence of this blind box and its staircase using these chains, we are able to speak of light and light only”.

The lighter shades of aluminium are found at the beginning of the course, on the roof, and little by little they darken until they reach the black hues that dress the space of the old coal bunkers in the basement. With that gradation of light, which replicates the use of colour in the courtyard, a story that accompanies us throughout the journey is spun without words. We start from the roof to end up in the cellars; from the heavens down to earth, from light to shadow... and all this explained only through light, as if it were the house’s own grammar.

The project also posed the challenge of finding a sound neutralising solution. To this end, the development and innovation department of the Montblanc company created innovative acoustic panels that cover the ceiling above the chains and successfully counteract the noise.

More information and images, soon.

Meanwhile, you can check what has been published in different media:

Videos:

Articles:

 

Photos courtesy of Casa Batlló.